HTML

hogyanfotozzak.hu

Hogyan fotóztam? Fotós szakmai leírások, titkok és trükkök, ötletek, kihívások és megoldások.

Friss topikok

Traktor a pocakon - kismama fotózás

minafoto 2011.03.29. 14:08

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept: végy

- egy kismamát, tudakold meg a pocaklakó nemét, miután kiderült fiú, végy még
- egy kisautót,
- valamint jó sok fényt:
- egy nagy szoftboxot és egy nagy derítőlapot vagy egy másik kisebb szoftboxot, és a kettő közül az erősebbik lesz a főfény. 

A kismamák nehezen mozognak, pláne minél nagyobb már a poci, annál nagyobb a mozgással járó megterhelés. A babák rendszerint fűtik rendesen a mamákat belülről, ezért érdemes felkészülni ventilátorral, ásványvízzel, könnyen elérhető mellékhelyiséggel a komfort érdekében. Mert a babák ugye előszeretettel ugrálnak a hólyagon, és az is tud ám kellemetlen lenni. 

Tehát az akrobatikus gyakorlatokat és pózokat ne nagyon erőltessük, az nem ennek a témának a fő profilja, pláne, hogy a modellünk se lesz az ötletért oda. :) A pocakfotózásnál az ötödik-hatodik hónap rendszerint a legszerencsésebb mindenkinek a szempontjából, a mama is könnyebben mozog még, és a pocak is ideálisan gömböcske alakú még. A nagy pocakok a 7-8-9 hónapban már rendszerint nem az ideális gömb formát fogják mutatni, hanem a baba pocakban való elhelyezkedéséhez mérten fognak deformálódni. Ha a pici az egyik oldalon tanyázik, akkor a pocak szemből láthatóan féloldalas lesz. Van amikor buksival feltámaszkodnak a pocak tetején, vagy kitolják valamerre valamicsodájuket, olyankor olyan, mintha két gombóc lenne a mamán. Ettől ne legyünk elkeseredve, ki is használhatjuk akár az épp popsit kitoló utódot, amikor is a pocak hatványozott méreteket ölt. (Amit még észrevettem, hogy azok a picik, akik már pocakban voltak fotózva, később vidáman tűrik és érdeklődve figyelik a műtermi fotózást akár már fél vagy éves korukban is. Nekik sokkal kevesebb i időre van szükségük a fotózás megszokásához, néhány perc alatt megszokják az új szituációt, míg másoknak akár negyed óra, 20 perc is kell az első mosolyig. De az is lehet, hogy csak "emlékeznek" az ismerős hangokra és zajokra...)

Ennek a képnek a készítésekor a kismamát megkértem hogy feküdjön hanyatt a fehér, végtelenített háttéren. A lábfeje nem lóg ki a pocak mögül, bizony, jó nagy pocak. A háttérhez érdemes hasonló színű fehérneműt választani, esetünkben a fehér azért is jó, mert a világos háttérben és a bőrszínű pocakon kifejezetten hangsúlyossá válik a sötét kis traktor. 

A pocakot bal-felülről világítottam meg a főfénnyel, az árnyékos részeket pedig jobb oldalról (teljesen oldalról) derítettem ki. A hátteret csak a visszavert fény világítja egy árnyalattal sötétebbre. Értelemszerűen a fény felé fordul a járgány. A kisautók és traktorok egyetlen hátránya, hogy kerekeken gördülnek, ezért gömbölyded felületeken előszeretettel legurulnak. Tehát lesz egy kis kísérletezés mire a pocakon megáll a guriga, ha szerencsénk van, és a pocaklakó nem huncutkodik épp, akkor nem rúgja le a gép elkattintásának pillanatában. :) 

Utómunkaként fekete-fehér árnyalatot kapott a kép minden része, kivéve a traktort. 

További képek a sorozatból itt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanfotozzak.blog.hu/api/trackback/id/tr562781805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása