HTML

hogyanfotozzak.hu

Hogyan fotóztam? Fotós szakmai leírások, titkok és trükkök, ötletek, kihívások és megoldások.

Friss topikok

A csajokamotoron.hu jótékonysági naptár fotózása

minafoto 2011.11.08. 05:35

Nos, tisztázzunk egy fontos dolgot: egy naptárat lefotózni  egy rakat modellel és sok-sok ember munkája. Eleve nem csak egy-két ember van jelen a fotózáson, hanem jelen estünkben egy egész nagy banda (rendszerint a megrendelő, a marketingese, a művészeti vezetője, a stylist, a sminkes, a fodrász,a fotós, az asszisztenciák, modellek, a kellékek/enterior tulajdonosai) tehát az első feladat megkoreografálni a munka rendszerét, hogy kinek mi lesz a dolga, hogy végezetül gördülékenyen menjen minden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első lépésként határozzuk meg a célt, mit akarunk a napárral mondani. Esetünkben dögös, VALÓBAN motorozó csajok fotózása volt a feladat, jótékonysági célból, a Mentőmotor Alapítvány javára. Ha szerencsénk van, a kellékeket, ruhákat, bizsukat cipőket, van ember aki szervezze, ha nincs, akkor ezeket önállóban kell megoldani. Stylist segítségével minden modell  karaktere felmérhető, a sminkes és a fodrász pedig majd a lehető legjobbat hozza ki a lányokból. Érdemes tudni előre, hogy rutinos modellekkel, vagy amatőr modellekkel dolgozunk majd együtt. Amatőr modellek esetén nem árt felkészülni a pózokból, hogy azokat majd magyarázni kell, mert a modell nem fogja tudni épp mit kell csinálnia, és a fotósnak kell majd jótékonyan irányítania. 

Az amatőr modelleket javasolt a számunkra egyértelmű dolgokról tájékoztatni őket: a fotózás előtti héten kerülendő az új kozmetikai szerek kipróbálása (elkerülendő a brutális allergiás reakciók kialakulását), ugyanígy kerülendő az ismerten allergén ételek fogyasztása, valamint a fotózás előtt érdemes néhány éjszakát rendesen átaludni, hogy friss és üde legyen a tekintet is, ne pedig egy másnapos, nyúzott rockerrel küzdjön a sminkes. Érdemes még a szemöldökök-hónalkutyák-lábbozontok rendezése is felhívni a figyelmet. Valamint érdemes még egy fontos dolgot előre tisztázni: a fotózásra csak az jöjjön el, akinek ott dolga van, felesleges ember ne legyen láb alatt. Ha mindenki csak még egy embert hoz egy 12 hónapos, 12 lányos naptár esetén, egy szűkebb stúdióban komoly problémát okozhat a helyhiány (csak a lábatlankodó akinek valójában nincs mit csinálnia, még 12 ember). Tendencia, hogy kutyát-macskát elhozna mindenki élete nagy fotózására, de érdemes előre szólni, hogy  nem ez a nyilvános produkció,  hanem majd a végtermék lesz az (feltételezhetően mindenki felfogja pár perc alatt, hogy folyamatos öltözés-vetkőzés lesz, és oda mégsem kell akkora publikum)! Rendszerint ennek jelzésével már csak néhány plusz fő érkezik, de nekik is kialakul majd, hogy legyen  feladatuk (rájuk lehet bízni a kajahozást, kellékek tologatását vigyázva, lámpa, plusz derítőlap tartását, stb.). Ha sikerül őket ellátni feladattal, hasznos és lelkes résztvevői lesznek a napnak:


Az időpont egyeztetése után átgondoljuk mire mennyi időnk van (smink-haj-öltözés-dekor-kellék-enterior), hány modellre, mennyi idő áll rendelkezésünkre.  Ha előre átgondoljuk a feladatokat és azok sorrendjét, bérelt műterem esetén jelentős költségeket takaríthatunk meg a jó időbeosztással. Az időzítés fontos a gördülékenység céljából, érdemes időbeosztást készíteni, kinek, mikor kell érkeznie. Elsőként érkezik a fotós, sminkes, fodrász, stylist, velük együtt, vagy előttük érkeznek a kellékek. Az első modell érkezhet velük, majd folyamatosan sorban az időbeosztásnak megfelelően. Amíg az első modell készülődik, a fotós és a stylist elrendezi a fényeket és az enteriort, kellékeket, majd amint az első modell kész, nekiállnak fotózni, közben pedig a szépészeti kollégák már a második lányt tudják felkészíteni, és így tovább. Jó időbeosztással egy nap alatt kényelmesen lefotózható egy naptár képei. Érdemes gondoskodni folyadékról és némi harapnivalóról is, hogy ne kelljen emiatt megszakítani a fotózást. 

Nagyobb volumenű fotózásnál fel kell készüljünk a megrendelő, szponzorok és sajtó-média feltűnésére is. A nyilatkozattételhez érdemes felkészíteni az érintetteket. Rendszerint a naptár készíttetőin kívül a modelleket is előszeretettel interjúztatják a vérmesebb riporterek, akár nem túl jó indulatú, a magamutogatásra irányuló kérdésekkel is. Nos, láttam most villámló tekintet, az óvatlan riporter kolléga csak a motor mellett ácsorgó kedves fürdőruhás lányt látta... majd fél perccel később én meg egy vérmes motoros csajt láttam szikrázó szemekkel - lelki szemeim előtt pedig lezajlott, hogyan dugja le a szőrös mikrofont a leányzó a pimaszul kérdező riporter torkán...

A naptár borító fotóját érdemes végiggondolni, hogy mi legyen, és a körülmények megfelelő alakításával azt is egy lépcsőben elkészíteni. Esetünkben 6 lány szépen megvárta, amíg az előtte-utána lévők egyéni fotói elkészülnek, és amikor a közös fotózás megtörtént, utána öltöztek vissza civilbe, bontották le a hajukat. 

A nap végeztével tegyünk rendet magunk után a stúdióban, köszönjük meg szépen mindenkinek a lelkesedést, szedjük össze a széthajigált bizsukat, ruhadarabokat, kellékeket, adjuk azokat vissza jogos tulajdonosaiknak, söpörjük fel a szétporlott púderesdoboz tartalmát, majd menjünk haza, fújjuk ki magunkat, és másnap nekiállhatunk az utómunkának... 

:D

A naptár itt megvásárolható. 

 Szacsa, köszönöm a werkfotókat!

 

Címkék: a naptár csajok fotózás jótékonysági fotózása motoron

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanfotozzak.blog.hu/api/trackback/id/tr653362519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szacsano 2011.11.08. 09:27:03

Én is nagyon köszönöm a lehetőséget, öröm munka volt mint mindig...
süti beállítások módosítása